Οι Τρεις Ιεράρχες και οι εθνικοί μύθοι
Ο Μίλαν Κούντερα, στο βιβλίο του Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης, διηγείται με μοναδικό τρόπο την ιστορία του Τσεχοσλοβάκου αξιωματούχου του καθεστώτος Βλαντιμίρ Κλεμέντις, ο οποίος «διαγράφηκε» από την ιστορία με συνοπτικές διαδικασίες από τους μηχανισμούς προπαγάνδας του καθεστώτος.
Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 1948, ο κομμουνιστής ηγέτης Κλέμεντ Γκότβαλντ, από ένα μπαλκόνι στη Πράγα, απευθύνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον επευφημεί. Το κρύο ήταν τσουχτερό και ο Κλεμέντις, που στεκόταν στο πλευρό του, ευγενικά τού προσέφερε το γούνινο καπέλο του. Πρόκειται για μία σημαντική ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί τη γέννηση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας, και που τα μετέπειτα χρόνια θα αποτυπωθεί, μεταξύ άλλων σε αφίσες και σχολικά βιβλία. Το 1952, ο Κλεμέντις θα κατηγορηθεί ως προδότης του καθεστώτος και θα απαγχονιστεί. Οι κρατικές υπηρεσίες θα αναλάβουν να τον εξαφανίσουν από όλα τα ιστορικά ντοκουμέντα και σύντομα τη θέση του πλάι στον Γκότβαλντ καταλαμβάνει ένας άδειος τοίχος.
Ωστόσο, η παρουσία του Κλεμέντις, σε ένα από τα γνωστά καπρίτσια της ιστορίας, θα αφήσει το ίχνος της. Συγκεκριμένα, το γούνινο καπέλο που φορούσε εκείνη την ημέρα, το οποίο, σε πείσμα της παρέμβασης του καθεστώτος, παρέμεινε στο κεφάλι του Γκότβαλντ!
Το παραπάνω περιστατικό δείχνει, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, κάποιες από τις μορφές που μπορεί να προσλάβει η ιδεολογική χρήση της ιστορίας από τα διάφορα κέντρα εξουσίας. Και φυσικά, στα κλειστά πολιτικά, ιδεολογικά και θρησκευτικά δόγματα, η λογοκρισία και ο έλεγχος της σκέψης δεν είναι απλά ένας πειρασμός της εξουσίας, αλλά αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των σχεδίων της κοινωνικής μηχανικής τους (ή της «αρχιτεκτονικής των ψυχών», κατά την ανατριχιαστική πλην όμως εύστοχη φράση του Στάλιν).
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ειδωθεί και το περίφημο ιδεολόγημα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, μία επίμονη (και σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη, οφείλουμε να επισημάνουμε) προσπάθεια συνάρθρωσης- συνταύτισης της αρχαιοελληνικής παράδοσης με την ελλαδική Ορθοδοξία.
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις κατασκευής «εθνικών (αλλά και θρησκευτικών) μύθων» και της εργαλειακής χρήσης τους, αποτελεί η καθιέρωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών, τους οποίους η ελλαδική Εκκλησία εορτάζει στις 30 Ιανουαρίου.
Απαραίτητο συμπλήρωμα στους πανηγυρικούς που εκφωνούνταν στα σχολεία όταν ήμουν μαθητής (και πιθανολογώ ότι συνεχίζουν να εκφωνούνται καθώς, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) είναι το βιβλίο της Έφης Γαζή, Ο Δεύτερος Βίος των Τριών Ιεραρχών- μία γενεαλογία του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού (Νεφέλη, 2004, 272 σελ.)
Πρόκειται για μία καλογραμμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη, στην οποία η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακολουθεί τη διαδρομή της κατασκευής της σημερινής εικόνας («του δεύτερου βίου») των Τριών Ιεραρχών, από τον 11ο αιώνα, στον 19ο αιώνα- εποχή συγκρότησης της εθνικής συνείδησης- και ως τις μέρες μας.
Και είναι πραγματικά εντυπωσιακή η περιγραφή της διαμόρφωσης της «επίσημης» ιστορίας των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι δεν ήταν πάντοτε τρεις και δεν ήταν πάντα οι ίδιοι. Ανάμεσά τους βρέθηκαν, ο Γρηγόριος Νύσσης και μία γυναίκα- η Μακρίνα η Νεώτερη.
Διόλου τυχαία οι Τρεις Ιεράρχες, και ειδικότερα ο Μέγας Βασίλειος, κατέχουν κεντρική θέση στην εκπαίδευση των νέων. Άλλωστε όπως μας υπενθυμίζει ο καθ. Σάββας Αγουρίδης σε πρόσφατο άρθρο του («Οι Τρεις Ιεράρχες και ο Ελληνισμός», Αυγή, 29.1.2006), o σπουδαίος γνώστης της αρχαιοελληνικής γραμματείας και συγγραφέας του Πώς αν εκ των ελληνικών ωφελοίντο λόγων, υποστήριζε ότι «τα εθνικά γράμματα δεν έχουσι καθ’ εαυτά αξίαν, αλλά μόνον σχετικήν και προπαιδευτικήν, εφόσον συντελούσιν εις πληρεστέραν κατανόησιν της Γραφής?». Δεν πρέπει, λοιπόν, να αναρωτιόμαστε για τη σκοπιμότητα της ίδρυσης εκκλησιαστικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την ελλαδική Εκκλησία.
Τέλος, όσο για τους υπόλοιπους μύθους, κάντε λίγη υπομονή καθώς πλησιάζει η 25η Μαρτίου. Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, δεν χορταίνω τις καταπληκτικές ιστορίες για το κρυφό σχολειό, τον Γρηγόριο Ε΄, και την καθοριστική συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Επανάσταση του 1821. Μπορεί βιβλία όπως αυτό της Έφης Γαζή να μας χαλάνε το όνειρο, αν μη τι άλλο όμως, μας φτιάχνουν την ημέρα!